DIN MECANISMELE HOMEOSTAZIEI SANGUINE: REGLAREA PH-ULUI ⋆

Cu un secol în urmă, biologul francez Claude Bernard a intuit că una dintre condiţiile activităţii normale a celulelor este stabilitatea fizico-chimică a lichidului extracelular, unde limitele normale ale pH-ului sunt cuprinse între 7,35 – 7,45, adică slab alcalin (bazic).
În sângele arterial, pH-ul mediu este ceva mai mare (7,4) decât în sângele venos (7,35).
În lichidul intracelular pH-ul se determină prin diferite metode de laborator, cu aproximaţie, fiind mai mare în celulele cerebrale şi hepatice (în jur de 7), decât în celula musculară miocardică (6,95) sau scheletică (6,90). În condiţii de efort, pH-ul poate să scadă până la 6,4, datorită formării acidului lactic.
Corpul face eforturi pentru a menţine echilibrul acido-bazic prin multiple mecanisme, la care contribuie buna funcţionare a glandelor endocrine:
– pancreasul – atât prin secreţia sa exocrină, sucul pancreatic – având o reacţie alcalină (pH 8), care se află în echilibru cu secreţia gastrică acidă, cât si prin secreţia de insulină, care are efect alcalinizant, fiind în echilibru cu glucagonul, care are efect opus;
– corticosuprarenala – prin aldosteron şi alţi mineralocorticoizi stimulează secreţia acidă în celulele tubulare renale
– paratiroidele influenţează echilibrul acido-bazic prin controlul pe care îl exercită asupra ţesutului osos, care este principalul rezervor potenţial de baze din organism;
– şi alţi hormoni pot influenţa indirect homeostazia acido-bazică: somatotropul, hormonii tiroidieni, progesteronul şi testosteronul.
De asemenea, tubul digestiv, prin diferite mecanisme enzimatice, are efect asupra homeostaziei:
– secreţia gastrică este puternic acidă;
– secreţia pancreatică, biliară şi intestinală sunt alcaline;
– prin scaun se pot pierde substanţe bazice, astfel încât în caz de diaree poate apare acidoză;
– rolul ficatului este foarte important: el prelucrează o serie de acizi (cum ar fi: acidul lactic, acizii graşi liberi, acidul acetil acetic), sau potenţial acizi (unii aminoacizi, fosfolipidele). Iar in organism se formează o cantitate enormă de acid lactic: 140 g pe zi la o persoană de 70 kg!
Plamânii, prin schimburile gazoase oxigen-bioxid de carbon au un rol extrem de important în reglarea pH-ului, având efect de compensare a variaţiilor homeostaziei datorate metabolismului.
Rinichii excretă acizii nevolatili ca atare, sau acizii cuplaţi cu ionul de amoniu sau de sodiu.
Pielea elimină în special acizii produşi în exces.
Sângele posedă sisteme tampon în plasmă şi în eritrocite (globulele roşii).
În cele mai multe cazuri, bolile apar datorită creşterii acidităţii, care determină producerea de radicali liberi, generând o reacţie în lanţ ce duce la scăderea imunităţii, apar reacţii inflamatorii (cauza incipientă a multor boli mai grave).
În stadiile incipiente de creştere a acidităţii pot să apară erupţii cutanate, dureri de cap, alergii, răceli, candidoze sau alte micoze, sindrom de oboseală cronică, perturbări ale florei intestinale, hiperaciditate gastrică etc
În cazurile în care se agravează această situaţie, pot apărea:
– disfuncţii ale glandelor endocrine: tiroidă, suprarenale;
– disfuncţii ale ficatului, pancreasului (inclusiv diabetul zaharat);
– deficite de absorbţie ale mineralelor şi vitaminelor, ceea ce duce la carenţe nutriţionale;
– boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul;
– tumori benigne şi maligne (cancere);
– hipertensiune arterială;
– boli cardiace;
– tulburări de metabolism, cum ar fi hipercolesterolemiile;
– litiază („pietre”) biliare şi renale;
– insomnii, anxietate, tulburări de comportament, atacuri de panică;
– eczeme şi alte boli de piele.
Şi lista ar putea continua…

Putem vedea cât de complex este un singur mecanism care menţine viaţa printre multe alte minuni pe care le realizează organismul nostru atunci când este în stare optimă de funcţionare!
De aceea merită să-i acordăm atenţia cuvenită!
Şi cum prevenţia este foarte importantă, putem apela la tehnicile de medicină cuantică pentru a diagnostica dezechilibre încă minore, sau uneori mai grave, şi pentru a le remedia. Aparatul Quantum Resonance Magnetic Analyzer arată nivelul general al pH-ului din organism, profilul nutriţional şi metabolic. Aparatul Metatron ne arată în detaliu funcţionarea tuturor organelor, cu posibilitatea de a adapta tratamentul prin stabilirea remediilor biocompatibile şi ajută la restabilirea functiilor prin meteterapie. Aparatul Core Inergetix ne dă informaţii despre profilul psiho-emoţional, echilibrul chakrelor şi realizează terapii electro-magnetice complexe inclusiv cu frecvenţe Rife, precum şi terapii care remodelează subconştientul. Aceasta fiind doar o prezentare succintă.

Vor urma în alte articole informaţii despre cauze ce duc la dezechilibrul pH-ului, metode naturale de echilibrare, corelaţii cu medicina chineză şi cu cea ayurvedică!

dr. Iulia Vlad

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram