31-300x170Terapia Scenar® este o modalitate de refacere a echilibrului organismului printr-un mecanism de bio- feedback. Intrucat se adreseaza intregului organism, in multidimensionalitatea sa, respectiv materiala, energetica si informationala, terapia nu vizeaza in mod special o afectiune dar asista organismul sa isi redirectioneze cu eficienta resursele pentru a depasi obstacolul patologic in care se gaseste la un moment dat, oferindu-i acestuia un model de functionare corecta si calea spre vindecare. . Denumirea „SCENAR” desemneaza ”reglare energo- neuro-adaptativă auto-controlată” (Self Controlled Energo Neuro Adaptive Regulation). Aceasta modalitate terapeutica foloseste un dispozitiv electronic de diagnostic si tratament la nivelul unor puncte relevante aflate pe piele.

In clipa de faţă această terapie este o nouă „formă” de medicină ce poate fi folosită independent sau în asociere cu medicina farmaceutică. Unul dintre beneficiile terapiei Scenar® este că stimulează eficient organismul să producă neuropeptide si endorfine, o etapă esenţială în procesul de vindecare şi fără efecte secundare.

 

 

EXPLICAREA FUNCŢIONĂRII

Prin intermediul sistemului nervos, încă din stadiul timpuriu al embriogenezei, din ectoderm, care este un strat de celule în embrion, s-au format în paralel sistemul nervos şi pielea. Fiecare ramură a sistemului nervos este conectată la un organ intern. Aceste conexiuni permit sistemului nervos să joace un rol important în reglarea activităţii şi stării organelor interne.Astfel, există o strânsă legatură între piele şi organele interne.TerapiaSCENAR® a fost construită exact pe această bază, ca sistem terapeutic noninvaziv.

Pe baza principiilor enunţate anterior s-a dovedit ca este posibilă reglarea stării organelor interne prin intermediul pielii. Dispozitivele SCENAR® sunt utilizate pentru a influenţa anumite zone ele pielii care au legătură directă cu organele interne. Astfel este posibilă tratarea unor procese patologice. Concomitent cu aceasta are loc si reglarea hormonală..

Eliberarea neuropeptidelor, sub influenta dispozitivului aplicat pe piele, se desfăşoară atât pe timpul cât şi după tratament. Farmacia internă a organismului este, astfel, descătuşată prin efectul în cascadă a secreţiei celulelor nervoase. Respectivul mecanism influenţează toate procesele patologice şi contribuie la menţinerea pacientului într-o stare de relaxare pe parcursul vindecării.

Un alt efect important al terapiei SCENAR® este reeducarea favorabilă a reacţiilor adaptative ale organismului. Acestea sunt reacţii unice, nespecifice ale organismului faţă de orice stimul care influenţează starea de sănătate a organismului. Atunci când reacţiile adaptative sunt antrenate corespunzător, organismul se poate vindeca singur şi devine mai apt să prevină dezvoltarea unei game diverse de boli.

Dispozitivele Ritmscenar măsoară rezistenţa electrică a pielii şi produc impulsuri neuronale similare. Pe durata acestei operări rezistenţa pielii se modifică iar dispozitivele produc noi impulsuri, diferite faţă de precedentele. Acest proces continuă până când rezistenţa pielii încetează să se mai modifice, conform principiilor bio-feedbackului. Protocoalele de lucru permit o metodologie directă şi eficientă de diagnostic şi tratamentTehnologia face posibilă reglarea răspunsurilor organismului pe baza reeducării lor cu ajutorul unor impulsuri electrice similare celor neuronale, utilizând un ciclu de control prin bio-feedback.

Terapia SCENAR® este o modalitate de tratament care îmbunătăţeşte semnificativ capacităţile de vindecare ale organismului în mod natural. O mare diversitate de probleme de sănatate poate fi rezolvată parţial sau complet cu ajutorul terapiei SCENAR®.

 

 

Istoric si descoperire

Terapia a fost inventata acum circa 30 de ani, in localitatea Taganrog, Rusia pe baza unei colaborari interdisciplinare intre specialisti de renume din domeniul medicinei, fizicii, chimiei, electronicii etc , fiind initial destinata dezvoltarii programului militar spatial sovietic. Dintre personalitatile care au contribuit esential la dezvoltarea acestei tehnologii se numara A. Revenko, A.Karasev, Y.Gorfinkel. Terapia permite descoperirirea si prevenirea unui mare numar de afectiuni cat si refacerea starii de sanatate. Pana in prezent au fost instruiti mii de utilizatori, in randul acestora numarandu-se directori de spitale, sefi de sectii, chirurgi, oncologi, neurologi, psihologi, personal medical de pregatire superioara si medie, pediatrii, oameni de stiinta (doctoranzi sau chiar doctori in diferite domenii), cat si personal nemedical. Actualmente dispozitivele Ritmscenar sunt produse in Olanda sub licenta Ritmedic Ritmscenar.

Efecte

O serie de efecte sunt resimtite imediat, precum cel analgezic, mergand pana la disparitia totala durerii intr-o diversitate de afectiuni, efectul antiedematos si antiinflamator, eliminarea tensiunilor de natura nervoasa, a contracturilor musculare, reducerea febrei si a starilor specifice conexe racelilor si virozelor. Eficienta tehnologiei este identificabila prin imbunătăţirea considerabilă a stării generale şi creşterea capacităţii de adaptare a organismului, revenirea la starea normală a funcţiilor organismului, modificarea dinamicii manifestărilor proceselor patologice, accelerarea vindecării rănilor şi echimozelor, normalizarea funcţiilor circulatorii şi sanguine, echilibrarea proceselor metabolice si creşterea reacţiilor endocrine de apărare ale organismului.

Medicii si terapeutii specializati pot ajuta prin intermediul acestei tehnologii chiar si in situatii de urgenta precum refacere activitatii cardiace, iesirea din starea de soc, intoxicatii, arsuri, degeraturi, crize de astm si multe altele.Terapia Scenar® nu exclude alte tipuri de tratament dar ea poate fi folosita si ca monoterapie.

Efectele pot fi identificate si confirmate si pe baza unor metode suplimentare de investigatii (ECG, REG, EEG, raze x, ecografie, diagnostic al irisului, teste bio-chimice, investigatii electro-informationale, diagnostic computerizat pe meridiane – Nakatani, Voll, diagnostic auricular).

Indicatii

Pe parcursul a 30 de ani de dezvoltare a terapiei SCENAR® , universităţile şi medicii specialişti s-au ocupat de următoarele segmente specifice: Terapia SCENAR® este recomandată în orice stadiu de evoluţie în afecţiuni ale următoarelor sisteme şi organe:

 • Sistemul nervos (diferite afecţiuni ale coloanei vertebrale conducând la tulburări ale activităţii sistemului nervos, deformări ale coloanei vertebrale, radiculită, atac cerebral cu efectele inerente, boli ale sistemului nervos vegetativ etc.);
 • Sistemul cardio-vascular (angină, hipertonie, hipotonie, diferite forme de aritmie, afecţiuni ale vaselor periferice (endoarterită, vene varicoase, tulburări de micro-circulaţie, ulcere trofice etc);
 • Sistemul digestiv (gastrită, enterită, colită, colecistită, hepatită)
 • Sistemul genito-urinar (pielonefrită, cistită, dismenoree, anexită, infertilitate, sarcină toxică);
 • Sistemul bronho-pulmonar (traheită, bronşită, viroză respiratorie, pneumonie, pleurezie, astm bronşic etc);
 • Sistemul cardio-vascular (angină, hipertonie, hipotonie, diferite forme de aritmie, afecţiuni ale vaselor periferice ,endoarterită, vene varicoase, tulburări de micro-circulaţie, ulcere trofice etc);
 • Sistemul nervos (diferite afecţiuni ale coloanei vertebrale conducând la tulburări ale activităţii sistemului nervos, deformări ale coloanei vertebrale, radiculită, atac cerebral cu efectele inerente, boli ale sistemului nervos vegetativ etc.);
 • Sistemul entero-gastric (gastrită, enterită, colită, colecistită, hepatită)
 • Sistemul uro-genital (pielonefrită, cistită, dismenoree, anexită, infertilitate, sarcină toxică);
 • Sistemul endocrin şi glandular;
 • Sistemul imunitar;
 • Sistemul osos, muscular şi al ligamentelor (miozită, artrită, artroză, echimoze ale ţesutului muscular, fracturi ale oaselor);
 • Sistemul epitelial;
 • Afecţiuni ale dinţilor şi ale cavităţii bucale (parodontoză, inflamaţii gingivale şi complicaţii după tratamentul pulpitei, sindromul sensibilităţii dureroase);
 • Alte afecţiuni patologice.
 • Tratamentul de urgenţă al traumelor;
 • Controlul durerii.

Pentru fiecare dintre aceste segmente, a fost stabilită şi dovedită eficienţa terapiei SCENAR® în procesul de recuperare a organismului.

 

4Caracteristici

 • Neinvazivă
 • Nu provoacă complicaţii
 • Nu are efecte secundare negative
 • Conduce la reducerea folosirii medicamentelor

Este, totodată, de reţinut faptul că adesea, folosirea acestei terapii aduce pacientului:

 • Somn mai bun
 • Poftă de mâncare mai sănătoasă
 • Stare de bună dispoziţie

Cine foloseşte SCENAR® ?

In Olanda, tara in care se produce sub licenta dispozitivul, Institutul Scenar® asigura scolarizarea persoanelor interesate sa utilizeze aparatul. Pentru informatii, accesati www.ritmedic.com/ro. În Germania, instruirea pentru terapia SCENAR® este inclusă in Programa de Învăţămant a Medicilor. În această ţară există peste 500 de terapeuţi şi 125 de medici specialişti care folosesc terapia SCENAR® în practica lor zilnică. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.scenar.de şi www.scenar.eu. In Austria exista un mare numar de utilizatori din randul personalului medicalcalificat, pe diferite specialitati. In Spania, dispozitivul este utilizat in clinici mari, moderne. La fel si in Italia. In Irlanda exista un interes deosebit fata de aceasta tehnologie concretizat prin infiintarea unui mare centru de instruire Actualmente, utilizatorii terapiei SCENAR® din Rusia sunt medici şi personal medical activând în peste 30 de specializări (neurologie, chirurgie,, ginecologie, obstetrica, ORL, odontologie, medicina sportivă, fizioterapie, medicină de urgenţă şi altele. Există şi un dispozitiv pentru uz individual sau familial, ce poate fi folosit pe baza unei instruiri. În cele mai multe ţări ale Uniunii Europene, în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, terapia SCENAR® este predată conform unor înalte exigenţe şi, dată fiind eficienţa şi caracterul ei neinvaziv, atrage tot mai mulţi terapeuţi şi pacienţi. In Romania, terapia Scenar a intrat de curand in uzul unor mari clinici, atat in Bucuresti, cat si in Targu Mures, lansarea terapiei bucurandu-se de atentia deosebita a mass media. Procesul de instruire in Romania a inceput de curand, conform normelor si exigentelor companiei producatoare.

Dispozitivele SCENAR®

Dispozitivele profesionale RITMSCENAR sunt folosite în întreaga lume şi tot mai mulţi medici specialişti si personal nemedical utilizează terapia SCENAR® ca practică zilnică.

Dispozitivul RITMSCENAR profesional a fost pus la punct de către compania medicală R&D OKB Ritm (inventatorii SCENAR®). Acest dispozitiv este singurul original cu certificare CE şi ocupă locul de frunte în practica terapeutică desfăşurată cu profesionalism, pe baza unei instruiri competente.

Dispozitivul profesional prevăzut cu un ecran de afişaj electronic, permite citirea valorilor în zone exacte, compararea rapidă a acestora şi efectuarea de tratamente.

Protocolul de bio-feedback incorporat în programul de funcţionare al aparatului indică momentul în care se obţine stimularea optimă pe o anumită zonă.

Semnalul utilizat de SCENAR® poate fi standard sau, dacă este necesar, poate fi modificat manual prin alegerea uneia sau mai multor variabile dintre cele 5 disponibile, sau prin alegerea unuia dintre multele semnale predefinite. Dispozitivul conţine un microprocesor iar software-ul poate fi actualizat in viitor cu noi funcţiuni.

Versiunea Home SCENAR® (dispozitiv individual) conţine întregul potenţial al unui dispozitiv SCENAR® care să poată fi utilizat în scop terapeutic. Pacienţii îl pot folosi ca parte a strategiei de tratament fie la îndrumarea unui terapeut calificat, fie individual, pe baza instruirii corespunzătoare primite.

Aparatul poate fi, de exemplu, foarte util fie în cadrul unei auto-terapii, realizate zilnic, fie în cazul uneia pentru probleme acute, ca în cazul unei inflamaţii, de exemplu de tip astmatiform. In asemenea situaţii pacienţii sunt, de regulă, supuşi unei serii de tratamente regulate efectuate de terapeut în cadrul clinicii, şi unde beneficiază de instructaj astfel încât să se poată trata acasă singuri, sau cu ajutorul unui membru al familiei.În cazul auto-terapiei, o line de comunicare este permanent deschisă pentru ca pacientul să primească toate informaţiile necesare unui astfel de tratament.

Instruire si suport

In cadrul centrului holistic Soma va invitam sa va inscrieti la cursul de terapie Scenar®, sustinut de doamna Iolanta Stanchak, doctor, instructor acreditat Scenar, pentru dispozitivul profesional. Pentru dispozitivul individual, instruirea este asigurata de domnul Paul Ivan, terapeut Scenar, instructor acreditat pentru dispozitivul individual.

Cursurile de terapie SCENAR® au fost elaborate de medici pe baza unei vaste experienţe dobândite în acestă terapie pe parcursul practicii lor curente. Instruirea se realizează de către medici sau sub supravegherea acestora.

Pentru a asigura nivelul calităţii s-a decis ca furnizarea dispozitivelor SCENAR® să se facă incluzând un program de instruire şi suport. Participanţii la acest program dobândesc o înţelegere de bază a modului în care funcţionează corpul uman din perspectiva anatomiei, fiziologiei şi psihologiei şi au un nivel de înţelegere generală a afecţiunilor şi efectelor medicamentelor.

Sunt organizate, totodată, cursuri suplimentare pentru următoarele domenii:

Accidentări în urma activităţilor sportive;

 • Controlul greutăţii corporale;

 • Controlul a durerii;
 • Tehnici avansate;

 • Cosmetică;

 • Curs rapid de reactualizare a informaţiilor pentru nivelele 1, 2 şi 3 pentru practicienii SCENAR®.
 • Programul, în linii mari, mai cuprinde următoarele:
 • Sprijin prin telefon sau email asigurat de medici specializaţi în SCENAR®;
 • Întâlniri bianuale ale practicienilor SCENAR®;
 • Forum pe web şi acces la baza noastră de date;

 • Workshop-uri pe teme specifice;

 • Inlocuirea dispozitivului SCENAR® în caz de funcţionare defectuoasă;
 • Formulare terapeutice pentru înregistrarea valorilor masurate;

 • Materiale de marketing şi de promovare.

51

PATURA MAGNETICA

Specialist:Mihai Hangan

TOP