Muzica si Medicina

meloterapie-300x192Conexiunea intre muzica si medicina isi are originea in trecut si a constituit subiectul a numeroase controverse. In antichitate, oamenii obisnuiau sa trateze anumite afectiuni sau stari de disconfort fizic prin ritualuri de magie alba acompaniate de muzica specifica invocarii unor divinitati.

De asemenea, terapia prin muzica (meloterapia) era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta.
Astfel, meloterapia si-a inceput “cariera”, dar pana in secolul XIX a fost considerata o metoda de tratament empirica, iar medicii nu au studiat pana atunci efectul curativ al sunetelor, armoniei, ritmului unor melodii in tratamentul unor afectiuni atat de ordin fizic, dar si – mai ales – psihic.

Stiinta care se ocupa cu studiul sunetelor (sonologia) are ca obiect efectele sunetelor la nivel fizic si al compozitiei chimice a organismului uman, dar si din punct de vedere psihic si biologic. Sa anticipat cu mult timp in urma aptitudinile terapeutice ale sunetelor asupra omului. In primul rand, muzica actioneaza asupra psihicului, inducand o stare profunda de relaxare si stimuland, indirect, functionarea optima a organismului uman.

Cele mai semnificative rezultate obtinute cu ajutorul meloterapiei au fost inregistrate in psihiatria moderna, deoarece prin actiunea benefica a muzicii se amelioreaza accesele nervoase si, nu de putine ori, vindecarea pacientului este completa.

Mai mult decat atat, muzica actioneaza in mod direct asupra organismului, indiferent daca ne dam seama sau nu de acest lucru. Ritmul cardiac se regularizeaza, tensiune arteriala revine la parametrii normali si simti ca iti recapeti energia, optimismul si increderea.

Pentru a-ti oferi o “directie de actiune” si a sti ce este indicat sa asculti, in functie de starea pe care o traversezi, iti recomandam un mic ghid de meloterapie, din repertoriul Gheorghe Iovu .

Muzica terapeutică este recunoscută deja în lume ca un remediu miraculos pentru diferite afecţiuni, iar la noi în România singurul artist care compune astfel de muzică este Gheorghe Iovu.  E fantastic modul în care acest om se dedică muzicii şi oamenilor. Dacă aveţi şansa să îl ascultaţi live prin ţară nu ezitaţi să o faceţi. O muzică care parcă coboară din ceruri, ce nu are limite, ce linişteşte sufletul, o muzică pentru toţi.

“Această muzică e izvorâtă din suflet, e cântată cu sufletul şi dăruită pentru suflet. Este un refugiu al nostru, al tuturor în care ne putem regăsi cu adevărat în fiecare zi. Prin acordurile ei ne ajută să ne descoperim sufletul – locul în care Dumnezeu a adunat cele mai frumoase daruri ce le-a avut pentru om.”

TOP